Stergerea cu Alcool Izopropilic (IPA)

“Salut, gasca! Am vazut cateva referiri la stergerea cu alcool izopropilic (IPA). Stiu cand este nevoie de aceasta – ca o alta solutie pentru indepartarea resturilor lasate de sealant/ceara. Nu stiu insa care este tehnica corespunzatoare. (de exemplu, dilutie 1:1? O galeata mica si o carpa din microfibra? O stergere usoara singulara? Clatire cu apa/spalare dupa?) Ma puteti sfatui? Multumesc!”

Aceasta este o intrebare grozava postata de colegul meu rezident Eric H. Multumesc ca ai trimis-o aici! Mai intai, permite-mi sa tratez problema “de ce-ului” pentru cei care nu sunt familiarizati cu utilizarea alcoolului izopropilic (IPA) in cadrul detailingului.

Exista de fapt o serie de motive pentru stergere cu IPA. Primul ar fi indepartarea surplusului de ceara, sealant sau reziduurile lasate de polish. Daca vrei sa indepartezi straturile vechi de sealant sau ceara de pe suprafata, atunci sterge-o cu IPA pentru a reusi acest lucru. Daca ai terminat de polishat masina si vrei sa te asiguri ca uleiurile din polish sunt indepartate pentru a asigura o mai buna aderenta a cerii sau a sealant-ului, atunci sterge masina cu IPA. Alcoolul izopropilic va indeparta sigur si eficient reziduurile de pe suprafata pentru a o prepara pentru urmatorul pas.

Al doilea motiv pentru o stergere cu IPA este pentru inspectia din timpul procesului de polish. Unele polishuri pot umple defectele si sa dea falsa impresie ca acestea au fost indepartate. Atunci cand folosim IPA pentru curatarea temeinica a suprafetei pentru indepartarea reziduurilor, avem siguranta ca ceea ce vedem este exact ceea ce primim!

OK, si deci cum il folosim?

De fapt este foarte usor de folosit. In primul rand vei vrea sa faci o mica excursie la bacanie sau la farmacie de unde vei cumpara o sticla de alcool izopropilic si apa distilata. Vei gasi de obicei mai multe tipuri de IPA (fie cu 70%, fie 90-99% alcool), insa din experienta mea nu cred ca conteaza prea mult pentru intrebuintarea pe care i-o dam. Il poti folosi nediluat, sau il poti dilua 50/50 (1:1) cu apa distilata. Evident ca va da mai mult randament atunci cand nu este diluat, dar de asemenea, daca este diluat, se usuca mai repede si lasa mai multe reziduuri/dungi. Daca il folosesti dupa polish sau in timpul inspectiei, vei vrea sa il folosesti nediluat. Daca doar stergi suprafata pentru a o pregati pentru aplicarea de ceara sau sealant, atunci vei vrea sa il folosesti diluat 50/50 pentru a reduce sansa de a lasa dungi.

In oricare dintre situatii, ia-ti o sticla cu pulverizator goala in care vei pune solutia (sau poti atasa sticlei in care vine IPA un pulverizator). Acum ca ai solutia IPA intr-o sticla cu pulverizator, echipeaza-te cu un prosop din microfibre moale si curat si esti gata sa incepi! Acum incepi sa pulverizezi cate un panou odata si sterge-l usor cu un prosop din microfibre. Intotdeauna aplica o presiune usoara ca si cum ati face un detailing rapid sau ati aplica o ceara spray. Daca folosesti prea mult, atunci risti sa zgarii vopseaua pe care tocmai ai terminat-o de polishat! De asemenea, asigura-te ca intotdeauan folosesti o parte curata a prosopului, asa ca nu te feri sa folosesti in jur de 3-4 prosoape in timpul procesului. Sunt doar rufe, nu? Dupa ce ai sters suprafata, esti pregatit sa treci la urmatorul pas si anume la aplicarea cerii sau sealantului favorite. Nu este nevoie sa speli masina dupa ce ai folosit IPA.

Cam despre asta este vorba!

Multumesc!

Autor: Todd Cooperider
Sursa: Detailed Image

Tag-uri:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment