Ghid Detailing Pasul 2 – Decontaminare cu argila (Clay Bar)

bilt-hamber-clay-soft

Folosirea unei argile (claybar) este etapa ideala anterioara etapei de polish si de aplicare a protectie (ceara sau sealant). Pentru a obtine luciu, stralucire si profunzime maxima, suprafata trebuie curatata cat de bine se poate, pentru ca lumina sa poata patrunde in vopsea si sa ofere o reflectie maxima.

Din moment ce abia ai spalat masina si ai indepartat contaminarea usoara, majoritatea contaminarilor ramase sunt strans impregnate in vopsea. Utilizarea unui claybar te va ajuta sa indepartezi atat macro-contaminarea (vizibila) cat si micro-contaminarea (non-vizibila). Fara nici o urma de contaminare pe suprafata, sealant-urile si ceara pot adera serios la vopsea, lucru ce creaza un strat mai durabil de protectie. In locurile in care exista noroi, moloz sau alte tipuri de contaminare, sealantul si ceara nu pot adera la vopsea, ceea ce inseamna o slaba protectie sau chiar protectie zero. Aplicand orice produs peste contaminare, contaminarea poate fi impinsa in caroserie cauzand zgarieturi, anularea efectului produselor de detailing, etc. Utilizeaza o argila pentru decontaminare, pentru un proces de detaling de calitate. Pentru a da si mai multa stralucire caroseriei, utilizeaza un polish asa cum iti vom arata in urmatoarea etapa.

Produse recomandate pentru decontaminare:

* Argila decontaminare (claybar)
* Lubrifiant argila
* 2 – 4 bucati lavete microfibre

Informatii utile despre clay bar:

* Utilizare unui claybar NU indeparteaza zgarieturile din vopsea

* Utilizarea unei argile indeparteaza contaminarea si pregateste vopseaua mai bine pentru pasul urmator.

* Este recomandat ca o argila care a cazut pe jos sa fie aruncata direct in cosul de gunoi deoarece exista un inalt risc sa se lipeasca de aceasta bucati mari de contaminanti ceea ce poate deteriora serios vopseaua masinii.

* Amestecul dintre sampon si apa este o alta alternativa pentru lubrifiat, cu toate acestea, re-spalarea masinii este recomandata inainte de a trece la urmatorul pas in care vei folosi acest amestec.

* Re-spalarea dupa ce ai folosit argila este recomandata, dar nu necesara daca indepartezi corect orice exces de lubrifiant cu un prosop curat sau cu o solutie rapida de de spalat.

* Cand folosesti un clay bar, acesta trebuie folosit pe portiuni mici.

*Cand suprafata vopselei tale nu este neteda ar trebui sa folosesti un clay bar

* Argila pentru decontaminare va indeparta anumite pete de insecte, gudron, urmele lasate de praf si alte contaminari adanc imprimate in vopsea.

* Inlocuieste argila cand aceasta devine inalt contaminata.

Folosirea corecta a Argilei (Claybar):

Argila va indeparta atat micro, cat si macro contaminarile astfel incat suprafata sa devina neteda si curata. Procesul in sine ar putea intimida anumiti oameni, dar este relativ usor odata ce ai inceput. Daca urmezi acesti pasi simpli iti vei pregati in mod efectiv suprafata masinii pentru urmatorul pas.

Stadiul de pregatire:

In acest moment masina ar trebui sa fie proaspat spalata si uscata. Din comoditate si pentru a avea cele mai bune rezultate, masina trebuie sa fie rece la atingere si sa se afle intr-un spatiu cu multa umbra. Daca ai un baton de 200g sau unul mai mare, trebuie sa il spargi in bucati. Pentru comoditatea folosirii, ia o bucata de argila si aplatizez-o (asemenea unei clatite). Mentine batonul aplatizat pe suprafata pentru un contact constant.

Instructiuni pentru folosirea argilei:

1.Lucrand sectiuni de doua cate doua sau portiuni mici, pulverizeaza pe zona care o doresti lubrifiant pentru argila. Asigura-te ca folosesti suficient lubrifiant, pentru ca argila sa nu derapeze sau sa se lipeasca de vopsea. Acest lucru poate crea zgarieturi usoare si sa iti dea mai mult de lucru incercand sa dezlipesti argila lipita de suprafata.

2.Pune argila in mijlocul zonei si planeaza usor de la stanga la dreapta. Vei simti cum contaminarea este absorbita de catre argila. Odata ce suprafata este neteda esti gata sa treci la urmatorul pas.

3.Utilizand un prosop curat, tamponeaza lubrifiantul care a mai ramas.

4. Acum remodeleaza clay bar-ul comprimandu-l si aplatizandu-l, astfel incat la suprafata sa ramana curata.

5. Misca-l dupa un tipar de jur imprejurul masinii repetand pasii anteriori pana cand suprafata masinii arata asa cum iti doresti.

Informatii utile despre Argila:

* Ascultandu-ti clay bar-ul este de asemenea un bun indicator pentru a vedea daca suprafata este curata sau inca contaminata.

* Unele persoane prefera sa isi spele din nou masina dupa ce au folosit argila pentru a indeparta orice urma de lubrifiant.

* Daca prosopul incepe sa se desire atunci cand stergi lubrifiantul pentru argila in exces, indoaie-l astfel incat sa stergi cu o portiune uscata sau foloseste un prosop nou.

* Foloseste lubrifiant din belsug pentru a asigura miscarea lina a argilei.

* Nu aplica lubrifiant sub razele soarelui sau pe o suprafata calda.

Dupa folosirea argilei pentru decontaminare:

Urmatorul pas in procesul de detaling este corectia vopselei (polish). Polish-ul va indeparta imperfectiunile din vopsea, cum ar fi zgarieturi, pete de apa, oxidari si altele. Aceasta este etapa de detailing cu cele mai dramatice rezultate obtinute.

Multumesc pentru atentie!

Tag-uri:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment