Curatare & Intretinere (Detailing) Barca Gonflabila

starea-initiala-2

Acum un an si cateva luni am achizitionat o barca gonflabila de la un prieten. Sunt un impatimit al pescuitului la crap, si tinand cont ca imi plac partidele lungi de pescuit, am zis ca o barca gonflabila este un “must-have”. Barca este un Allroundmarin Joker 300 (lungime 3 metri). Materialul din care este realizata barca este PVC, unul de foarte buna calitate. Din lipsa timpului, anul trecut nu am folosit barca deloc, ea fiind depozitata in husa ei, in podul casei. In weekend, vremea fiind frumoasa, am spus ca este timpul pentru o curatare si intretinere temeinica a barcii, pentru a readuce la “viata” materialul. Pe suprafata barcii erau depuneri de alge uscate cu nisip, murdarie impregnata in textura materialului, cat si alte impuritati.

Mai jos, veti putea vedea starea initiala:

starea-initiala-1
starea-initiala-2
starea-initiala-3
starea-initiala-4
starea-initiala-5
starea-initiala-6
starea-initiala-7
starea-initiala-8
starea-initiala-9
starea-initiala-10
starea-initiala-11
starea-initiala-13
starea-initiala-14

Pentru acest proces de detailing, am decis sa incerc doua produse din gama Marine a producatorului american Meguiar’s. Meguiar’s este un renume mondial in domeniul curatarii si intretinerii autovehiculelor, a ambarcatiunilor, cat si a mobilei. Primul pas al procesului a fost acela de a clati intreaga suprafata, folosind un furtun si un cap pentru o mai buna disperie a apei. Nu este recomandata folosirea unui aparat de apa cu presiune (presiunea poate deteriora materialul barcii).

clatire

Pentru spalare, am utilizat metoda celor doua galeti. Intr-una din galeti, am folosit drept sampon Meguiar’s Gel Wash – Gel Spalare Barci (in dilutie 1 capac produs la 4 litri apa), peste care am turnat apa calda:

dilutie-sampon
meguiars-sampon
In a doua galeata, am pus doar apa calduta pentru clatire. Ambele galeti au fost echipate cu Meguiar’s Grit Guard, dat fiind gradul ridicat de murdarie de pe suprafete.

dilutie-sampon-1
Cu ajutorul manusii de microfibra de la Meguiar’s,  intreaga suprafata a barcii a fost spalata:

spalare
spalare-1
Prima parte spalata a fost chila si jumatatea inferioara a barcii (partea ce sta in submersie). Partea superioara a fost spalata dupa clatirea cu apa din abundenta a partii inferioare. Este necesara o clatire temeinica, pentru a nu mai ramane sampon pe suprafata. Dupa clatirea finala, a urmat uscarea folosind prosopul Vicont Arctic 1300.

uscare

Din cauza gradului ridicat de impuritati impregnate in structura materialului, a fost necesara o degresare folosind Meguiar’s All Purpose Cleaner si peria Vicont Leather Scrub Brush (prima trecere cu peria a fost facuta in sensul texturii, urmand ca a doua sa fie facuta in cruce peste prima trecere).

apc-agitat
Cateva sectiuni inainte si dupa degresare:

inainte-apc
pulverizare-apc
dupa-apc

inainte-apc-1
dupa-apc-1
Degresantul Meguiar’s All Purpose Cleaner a fost aplicat pe intreaga suprafata, agitat cu peria si apoi inlaturat cu ajutorul mai multor lavete din microfibra.

Urmatorul pas a fost acela de a hidrata materialul PVC folosindMeguiar’s Vinyl & Rubber Cleaner / Conditioner.

barca-m57-2
Mai jos, veti putea vedea o parte a barcii inainte si dupa aplicarea produsului Meguiar’s Vinyl & Rubber Cleaner / Conditioner (M57):

inainte-m57
dupa-m57
Dupa ce m-am delectat cu cateva poze “50/50″, am aplicat Meguiar’s Vinyl & Rubber Cleaner / Conditioner pe intreaga suprafata a barcii. Produsul a fost lasat sa actioneze circa 15 – 20 minute, dupa care am trecut la indepartarea excesului si a murdariei cu ajutorul lavetei de microfibra. Au existat si zone unde am agitat produsul peria mai sus mentionata, pentru a ajunge la rezultatul dorit:

barca-m57-1
barca-m57
m57-lucrat
Dupa aproximativ 5 ore de lucru, am ajuns la rezultatul final. Mai jos, va las sa va delectati cu cateva poze:

rezultat-final-1
rezultat-final-2
rezultat-final-3
rezultat-final-4
rezultat-final-5
rezultat-final-6
rezultat-final-7
rezultat-final-8
rezultat-final-9
rezultat-final-10
rezultat-final-11
rezultat-final-12
rezultat-final-13
rezultat-final-14
rezultat-final-15
Meguiar’s Vinyl & Rubber Cleaner / Conditioner a facut ca suprafetele sa devina flexibile, perfect degresate si protejate contra razelor UV, care din ceea ce bine stiti, imbatranesc materialul barcilor gonflabile, facandu-l sa crape.

Produsele folosite:

produse-folosite
Gama de produse pentru curatare si intretinere Meguiar’s Marine:

gama-produse-marine
kit-intretinere-marine
Dupa aceasta curatare temeinica, imi va fi mai usor intretinerea periodica a barcii. Suprafata barcii a devenit foarte fina la atingere, avand si un efect hidrofob. Recomand ca tratamentul complet sa fie facut cel putin o data pe an, iar o spalare temeinica folosind Meguiar’s Gel Wash dupa fiecare utilizare, tinand cont ca acest sampon este biodegradabil, deci spalarea se poate realiza chiar pe malul apei.

Va multumesc pentru atentie,
Stelian

PS: Pentru intrebari sau recomandari ma puteti contacta pe email (office@pro-detailing.ro) sau la numarul de telefon binecunoscut (0755125400)

Tag-uri:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment