Diferenţa dintre o ceara/curatitor si o ceara de finisare
Aţi fost vreodata confuz cu privire la ceara sa folositi pe masina? Sunt atât de multe tipuri de ceara auto pe piaţa si toti producatorii pretind ca sunt cei mai buni. Unii producatori spun ca ceara lor rezistat pana la 52 de spalari. Dar tu aplici ceara pe masina pentru a rezista la 52 de spalari sau pentru ca vopseaua sa arate bine din nou?
Sau daca plecati intr-o calatorie cu masina sau duceti masina la un show auto? Chiar aveţi nevoie de o ceara pe masina care dupa 52 de spalari, inca sa mai imparta apa in mici margele sau care va face masina sa straluceasca?
Exista 2 grupuri de ceara auto
Permiteţi-mi sa vad daca pot elimina doar un pic de confuzie… Exista doua grupuri de baza, in care majoritatea cerurilor auto si sealant-urile sunt incluse. Acestea ar fi:
• Ceara cu agenti curatitori sau Sealant cu agenti curatitori
• Ceara de finisare sau Sealant de finisare
O ceara de curatare sau un sealant de curatare ofera un anumit nivel al capacitaţii de curaţare chimica, folosind fie agenţilor de curaţare, solvenţi si/ori unele tipuri de materiale abrazive si, adesea, o combinaţie a celor trei. Ceara de curatare este, de asemenea, menţionata în continuare in categoria produselor One-Step sau All-In-One. Ceara de curatare poate fi folosita pentru a restaura vopseaua neglijata catre o stare buna sau excelenta in functie de cat de rea este starea ei, precum si capacitatea de curatare a cerii.
O ceara de finisare sau un sealant de finisare nu conţine nici un ingredient cu capacitatea de a curaţa sau nivela vopseaua. Produsele din aceasta categorie ar trebui sa fie utilizate doar pe vopselele noi sau pe cele care au fost deja curatate si lustruite.
Pe langa împarţirea produselor în doua grupe daca au capacitatea de a curaţa vopseaua sau nu, produsele pentru protectia vopselii sunt de asemenea împarţite în alte doua grupuri sau categorii: ceara auto si sealant-ul auto.
Ceara auto
Conţine o substanta naturala de tip ceroasa, de exemplu, ceara carnauba.
Paint Sealant
Toate ingredientele sunt create de om.
Deci, tinand cont de ce am spus mai sus, putem avea:
Ceara cu efect de curatare
Un produs care curaţa, lustruieste si protejeaza ce conţine si ingrediente naturale precum ceara carnauba.
Sealant cu efect de curatare
Un produs care curaţa, lustruieste si protejeaza, iar toate ingredientele sunt create de om (sintetice).
Ceara de finisare
Un produs care nu are capacitatea de curatare si lustruire, doar capacitatea de a proteja si infrumuseta vopseaua, pe baza de ingrediente naturale.
Sealant de finisare
Un produs care nu are capacitatea de curatare si lustruire, doar capacitatea de a proteja si infrumuseta vopseaua, pe baza de ingrediente sintetice.
Hibrizii
Exista o categorie în care mai multe tipuri de ceara si de sealant se încadreaza si aceasta ar fi categoria hibrid. Hibrizi conţin o combinaţie de ingrediente naturale si sintetice.
Parerea mea…
Deoarece, din cunostiintele mele, nimeni nu a separat vreodata produsele de pe piaţa în categorii proprii, am decis sa fac aceasta clasifire. Dar, daca doresti, poti crea propriile categorii si poti scrie un articol despre clasificarea ta.
Sa aruncam o privire în profunzime, la cele doua grupuri de baza, (produse hibride se vor potrivi, de asemenea, in categoria de curatare sau de finisare).
Ceara cu efect de curatare sau Sealant cu efect de curatare
Acum, o ceara cu efect de curatare are efect de curatare deoarece formula va conţine un amestec de curatatori chimici si, adesea, un anumit tip de materiale abrazive.
Împreuna, curatitorii chimici si cei abrazivi vor elimina o parte din oxidare si murdaria de la suprafaţa vopselii. In urma acestui proces, vopseaua va redeveni clara si culoarea mai proeminenta. În acelasi timp, ele vor lasa în urma un strat de protecţie pentru a ajuta la protejarea si stralucirea vopselii.
Când te duci la magazinele locale de piese auto, cele mai multe ceruri auto din respectivul magazin se incadreaza in categoria cerurilor cu efect de curatare. Pentru aceste ceruri, producatorii au ca tinta persoanele ce isi conduc masina in fiecare zi de la servici acasa si invers, si in cea mai mare parte a timpului masina este parcata in exterior. Aceste persoane doresc curatarea si redarea luciului vopselii utilizand un singur produs, acest lucru fiind posibil cu o ceara cu efect de curatare.
Ceara cu efect de curatare mai este numita de cei din industria detailing-ului un produs Un Singur Pas sau AIO.
AIO vine de la All-In-One (Toate Intr-unul Singur). Produsele AIO realizeaza mai multe procese intr-unul singur. Aceste procese sunt:
1. Curatarea suprafetii
2. Lustruirea suprafetii pana la o stralucire mare
3. Protejarea suprafetii
Problema pentru omul care nu cunoaste categoriile in care intra cerurile si sealant-urie, este faptul ca pe majoritatea produselor nu este specificata categoria din care fac parte. Producatorii precizeaza instructiunile de folosire, dar nu precizeaza categoria din care ar trebui sa faca parte produsul respectiv si cum poate fi folosit cel mai bine.
Ceara cu efect de curatare trebuie folosita pe o suprafata neglijata, deoarece o suprafata neglijata trebuie curata. Cerurile cu efect de curatare sau produsele All-In-One sunt proiectate pentru o piaţa de mari dimensiuni, care include persoanele ce isi curata singure masinile si detailerii (cosmeticienii auto), care doresc sa redea luciul vopselii intr-un singur pas. Scopul lor este de a restaura suprafata fara a trebui sa investeasca timp si efort asociate cu o abordare pe mai multe etape, care include, de obicei,
1. Etapa curatarii suprafetii
2. Etapa lustruirii suprafetii
3. Protejarea suprafetii utilizand un sealant sau o ceara de finisare.
Retineti ca pasii de mai sus fac parte dintr-un proces de detailing ce contine mai multi pasi. Pe langa acei pasi, mai exista si:
1. Etapa de spalare si uscare
2. Etapa decontaminarii suprafetei (Majoritatea suprafetelor auto trebuie decontaminate).
Daca adaugam cele doua etape de mai sus, (spalarea & uscare, decontaminarea), împreuna cu cei 3 pasi dedicati lustruirii suprafetei, obtinem un proces de detailing format din 5 pasi, la un nivel minim.
1. Spalare & Uscare
2. Decontaminare
3. Curatarea suprafetii
4. Polish Auto
5. Protejarea suprafetii
Pentru ca, in aceasta lume, majoritatea oamenilor privesc masina ca pe un mod de transport în loc de o extensie a personalitaţii lor, este usor de inteles ca majoritatea oamenilor vor si au nevoie de o ceara cu efect de curatare.
Ceara cu efect de curatare nu trebuie folosita pe masinile a caror suprafata a fost ingrijita corespunzator sau pe masinile noi. Pentru suprafetele masinilor noi sau suprafetele ce au fost ingrijite corespunzator, este recomandat a se folosi o ceara de finisare sau un sealant de finisare.
Un alt exemplu ar fi suprafetele proaspat vopsite. Masinile proaspat vopsite ar trebui sa arate excelent dupa ce au fost ridicate de la vopsitor. Chiar si vopsitorii recomanda a nu se folosi nici o ceara sau sealant timp de 30 de zile dupa vopsirea suprafetii.
Dupa cele 30 de zile, este recomandat a se folosi o ceara de finisare, si nu o ceara cu efect de curatire, pentru ca vopseaua ar trebui sa arate excelent, deci nu este nevoie de ingrediente abrazive sau curatitoare.
Metoda de aplicare:
În cele mai multe cazuri, o ceara cu efect de curatare trebuie sa fie lucrata peste si în suprafaţa. Cerurile cu efect de curatare nu sunt produse de tipul aplica – sterge (wipe on – wipe off). O parte din puterea de curatare vine de la tine aplicand ceara manual sau folosit o masina de slefuit (masina de polish). Cu cat suprafata este intr-o stare mai proasta, cu atat mai mult va trebui sa insisti pe aplicarea cerii.
Ceara de finisare sau sealant de finisare
O ceara de finisare este cu mult diferita de o ceara cu efect de curatare. O ceara de finisare, fie nu ofera nici o posibilitatea de curaţare, sau cel puţin nu suficient pentru a fi o caracteristica utilizabila a produsului.
O ceara de finisare este este o ceara care se aplica dupa ce proprietarul, in prealabil, a curatat si lustruit corespunzator vopseaua.
Daca utilizaţi un proces de detailing format din mai multi pasi, trebuie sa folosit un produs special pentru inlaturarea zgarieturilor, apoi un polish pentru lustruirea suprafetii, iar la final o ceara de finisare, si nu o ceara cu efect de curatare.
Glazura de pe tort:
Presupunând ca vopsea masinii este intr-o stare excelenta, ceara de finisare va reda luciul la nivelul cel mai inalt sau potentiaulul maxim. O analogie ar fi ca prajitura este buna, dar dupa glazurarea este si mai buna.
Daca ar fi sa utilizaţi o ceara cu efect de curatare, dupa curatarea corespunzatoare a suprafetii, ar fi o munca in zadar, pentru ca vopseaua a fost deja curatata si lustruita, iar intr-un proces de detailing trebuie sa mergem inainte, pana ajungem la stralucirea dorita a suprafetii. Astfel, doriti sa folositi o ceara de finisare, si nu una cu efect de curatare.
Metoda de aplicare
* Aplicati produsul si apoi stergeti produsul de pe suprafata masinii, fara sa il lasati sa se usuce
* Aplicati produsul, lasati-l sa se usuce, si apoi stergeti-l de pe suprafata vopsita
Din moment ce sealantul de finisare si ceara de finisare ar trebui utilizate doar pe suprafetele curatate si lustruite corespunzator, nu este necesar aplicarea lor utilizand o anumita presiune ca la aplicarea produselor cu efect de curatare. Nu ar trebui sa aplici produsele de finisare folosind aceeasi metoda ca la produsele cu efect de curatare, cu ideea de a elimina din defecte.
Pe forumuri de specialitate, aceste tipuri de produse (ceara de finisare, sealant-ul de finisare) sunt denumite în continuare (Wipe-On Wipe-Off)produse WOWO.
Unii producatori recomanda a se lasa sa se usuce produsul, inainte de inlaturarea lui. Pentru acest tip de produse, trebuie sa aplici produsul, il lucrezi pe toata suprafata vopsita pentru a acoperi toata suprafata cu un strat subtire si trebuie sa il lasi sa se usuce inainte sa incepi sa il inlaturi.
Nici o alegere gresita
Este important de observat ca o singura categorie nu este mai buna decât cealalta categorie si ca ambele categorii de produse joaca un rol important în lumea auto. Scopul acestui articol a fost de a explica aceste doua categorii diferite, astfel încât oricine este confuz cu privire la ceruri, sa inteleaga mai bine cele 2 categorii de baza. Si apoi, scopul final este de a ajuta oamenii sa aleaga ceara corespunzatoare scopului lor.
Autor: Mike Phillips (am primit acordul autorului pentru aceasta traducere)
Sursa: AutoGeek
Cookie-urile ne ajuta sa iti oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmi ca esti de acord cu folosirea lor de catre Pro Detailing.
2 Comments
Un tutorial foarte bun, chiar un veritabil AIO pentru incepatori!
Multumesc!
ceva exemple de produse din fiecare categorie? m-ar interesa un sealant pt masina proaspat revopsita