Eficienta generala si aspectul produselor folosite pentru ultima etapa de detailing (LSP), ca cerurile si sealantii, depind de foarte multi factori. A fost polishata vopseaua inainte de aplicarea acestor produse? Daca da, a fost polishata cum trebuie? Cum a fost preparata suprafata pentru a asigura o aderenta buna? Aplicarea produsului a fost facuta in intervalul de temperatura corespunzator acestei ultime etape? A fost folosit prea mult sau prea putin produs in timpul aplicarii? Au fost folosite tehnici corespunzatoare ultimei etape pentru acest caz in particular (produse diferite din aceeasi categorie pot necesita tehnici diferite de aplicare)? Si, in sfarsit, au fost utilizate intervale corespunzatoare de timp in ceea ce priveste durata de actiune a acestor produse (lucru ce se incadreaza in categoria tehnicilor corespunzatoare, de fapt)?
Sunt sigur ca, pe masura ce cititi acest prim paragraf, sunteti incantati de faptul ca acest articol poate oferi un fel de diagrama care sa arate timpul de actiune al fiecarui sealant si ceara existente. Desi ma consider un tip cu adevarat simpatic caruia ii place sa ii invete pe ceilalti arta fina a detailingului, nu sunt chiar atat de simpatic! Acum serios, exista alti factori implicati in cazul fiecarui produs care pot afecta timpul de actiune (temperaturile, in mod special), asa ca nu este practic chiar sa incerc sa concep un astfel de ghid de referinta. Ceva ce poate functiona perfect pentru cineva care locuieste in Florida, poate sa nu aiba aceaasi tehnica de aplicare pentru cineva care locuieste in sudul Californiei. Si poate continua sa difere pentru fiecare detailer in parte, in functie de perioada anului in care decide sa faca un detailing.
Ce as dori sa subliniez, totusi, in acest articol este faptul ca trebuie sa avem o idee generala despre care este timpul de actiune al produselor pe care le folosim si trebuie sa stim cand sa variem tehnicile pentru a ne asigura ca obtinem cele mai bune rezultate in ultima etapa a detailingului. Deci, unde gasim aceste informatii? Pai, in primul rand, toti cei care fac detailing vor trebui sa mearga dupa instinct si sa citeasca cu adevarat etichetele (fetele sunt mult mai bune decat noi, in acest caz!). Majoritatea producatorilor vor oferi cel putin un fel de ghid pe eticheta pentru a ne ajuta sa mergem in directia cea buna. Iar cuvantul cheie este „ghid” deoarece, asa cum am mai spus deja, acesta poate varia destul de mult. Iar daca informatia nu este valabila pe eticheta, atunci intrati pe website-urile producatorului sau furnizorului pentru a vedea daca acestia au informatii suplimentare despre produs, informatii care v-ar putea ajuta. Aveti grija cu cautatul informatiilor pe forumuri deoarece ar trebui sa sortati o multime de opinii si experiente si mai apoi sa va dati seama cine stie cu adevarat ce vorbeste (nu cadeti in capcana de a presupune ca persoana cu cele mai multe posturi este cea care detine cele mai multe informatii…de obicei, acest lucru inseamna doar ca persoanei in cauza ii place sa posteze foarte mult!).
Nevoia pentru aceasta informatie apare, de obicei, in joc, in momentul in care folosim un produs nou, pentru prima data. Atata timp cat avem cel putin o directie generala de urmat, atunci ar trebui sa fim in masura sa ne dam seama de restul singuri. Cand va uitati la o ceara cu carnauba de inalta calitate, veti descoperi o gama ametitoare de posibilitati privind modul de aplicare si timpul de actiune. Unele ceruri ca Pinnacle Souveran, de exemplu, trebuie indepartate imediat de pe suprafata. Alte ceruri ca Collinite 476s au nevoie de 30-45 de minute (sau mai mult) pentru a actiona, inainte de a fi sterse. Unii producatori de ceruri va vor avertiza ca daca le lasati sa actioneze prea mult, ele vor fi „greu” de indepartat (atunci cand spun „greu”, este, de obicei, o formula finuta de a spune ca se intaresc atat de tare incat mai pot fi indepartate doar cu masina de polish). Eu am descoperit ca daca un producator recomanda ca timpul de actiune sa fie de 15-20 de minute, atunci timpul cel mai potrivit este de 30-40 de minute. Daca recomanda stergerea imediata a suprafetei, atunci cel mai bine va grabiti si mai tare decoarece va deveni aproape imposibil de sters ulterior.
Deci, cum stim sigur cat timp este necesar sa lasam o ceara pe masina inainte de a o sterge? Prin incercari si greseli! Puteti intotdeauna sa incercati testul stergerii rapide pentru a vedea daca este gata…dupa timpul de actiune doar stergeti ceara cu un prosop din microfibre pentru a vedea cum arata. Daca are un aspect murdar dedesubt, atunci veti sti ca nu este gata. Daca aspectul este curat si fara reziduuri, atunci veti sti ca este gata (in mare parte). Acest lucru aduce in vedere un nou set de variabile deoarece, daca ceara pare sa fi actionat corespunzator in momentul in care o indepartati, apoi veti descoperi mai tarziu incetosare sau transpiratie in ceara de pe masina, atunci va trebui sa incercati un proces usor diferit data viitoare pentru a vedea daca ati aplicat prea mult produs, nu ati aplicat in mod egal sau nu l-ati lasat sa actioneze suficient timp. Acesta este momentul in care curba de invatare a fiecarui produs intra in joc si va trebui sa aveti rabdarea necesara de a va juca un pic cu produsul pentru a determina metoda de aplicare exacta a acelui produs particular pe o acea masina particulara. Multi oameni vor renunta la un produs daca nu vor obtine rezultatele scontate dupa prima aplicare, insa concluziile lor au fost trase dintr-o analiza incompleta a faptelor.
„Toate acestea suna ca o munca foarte grea pentru a descoperi…spune-mi pur si simplu cum fac detailerii profesionisti, vreau sa economisesc timp”. Cum fac ei? Exact in acelasi fel…incercari si greseli. Cand primim ceruri sau sealanti noi pentru a le incerca, de obicei nu le testam pe masinile clientilor. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este sa polisham o masina pana la perfectiune, sa aplicam o ceara sau un sealant pe care nu le-am mai folosit niciodata si apoi sa primim un telefon de la client cateva zile mai tarziu pentru a ne intreba de ce masina are un aspect misterios incetosat! Cel putin eu, petrec tot timpul meu testand ceruri si sealanti pe propria mea masina. Astfel, pot monitoriza produsul si procesul imediat dupa aplicare, cateva zile mai tarziu si apoi pentru inca cateva saptamani pentru a vedea cum actioneaza. Daca este nevoie sa fac ceva modificari tehnicii mele, atunci voi incerca din nou pana imi dau seama cum functioneaza cel mai bine.
Acest proces este aproximativ la fel si pentru sealanti. Eu am descoperit ca instructiunile de utilizare de pe etichetele acestora sunt putin mai detaliate decat cele de pe etichetele cerurilor. De obicei au dreptate cand spun ca timpul de actiune ar trebui sa fie de 15 minute si de cat timp este nevoie intre aplicari in cazul in care doriti sa aplicati un strat aditional. Totusi, chiar si asa, acest lucru nu inseamna neaparat ca este o stiinta exacta. Cu cativa sealanti cu care am lucrat, am descoperit ca, pe masura ce temperatura scade, este nevoie de mai mult timp de actiune. Daca nu il las suficient timp pentru a actiona, de cele mai multe ori observ un aspect unsuros in momentul in care sterg produsul. Cheia este aceea de a lucra des cu produsul pentru a afla care este varianta cea mai buna pentru dumneavoastra. De asemenea, fiti rabdatori deoarece unele produse sunt mai prietenoase decat altele si, din aceasta cauza, pot exista diferente fantastice in curba invatarii.
Asa ca, in loc de a furniza cititorilor blogului un ghid complet despre timpii de actiune ai fiecarei ceruri si sealant disponibile, am vrut, in loc, sa educ pe toata lumea in ceea ce priveste procesul prin care determinam cea mai buna metoda de a folosi aceste produse. Sunt sigur ca ati auzit vechea zicala: „Da-i omului un peste si va avea ce manca pentru o zi…invata-l sa pescuiasca si va avea ce sa manace intreaga viata”. Intr-un fel, aceasta filosofie se aplica si aici. Eu si producatorii va putem oferi un ghid general, insa produsul in sine si metodele de a-l aplica trebuie sa le descoperiti singur. Totusi, din fericire, exista cateva produse care sunt foarte prietenoase, iar documentatia oferita de catre producator sau in locuri precum acest blog, sta de obicei in picioare.
Rezumat:
– Faceti-va timp pentru a citi etichetele si/sau instructiunile de utilizare de pe site-urile web ale producatorilor/furnizorilor;
– Retineti ca, in cele mai multe cazuri, instructiunile sunt ghiduri generale si exista o multime de variabile care intra in joc;
– Fiti rabdatori si nu va frustrati daca nu obtineti rezultatele dorite dupa prima sau a doua aplicare. Ajustati-va aplicarea si tehnica atat cat este necesar pentru a obtine rezultatele scontate;
– Daca o eticheta de pe o ceara/sealant spune ca trebuie sa stergeti produsul imediat dupa aplicarea lui…atunci asa sa faceti!
– Daca instructiunile arata 15 minute de actiune, atunci lasati-l cel putin atat timp inainte de a-l sterge (insa acest lucru nu inseamna ca daca il lasati 2 ore este mai bine!). Testati in trepte de 5-10 minute in plus, daca timpul recomandat nu functioneaza;
– Retineti ca unele produse sunt pur si simplu mai usor de folosit decat altele (cerurile, in special)!
– Bucurati-va si distrati-va! Acest lucru se intampla pentru a gasi metode si produse care sa ne faca masinile sa arate excelent, iar pentru mine, procesul de invatare si aplicare constituie o mare parte din aceasta bucurie.
Autor: Todd Cooperider
Sursa: Detailed Image
Cookie-urile ne ajuta sa iti oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmi ca esti de acord cu folosirea lor de catre Pro Detailing.