Durabilitatea cerii variaza de la un producator la altul si ceea ce este in compozitia acesteia. Am vazut ceruri care au tinut cel mult 3-5 saptamani si altele care au durat cel mult 6 luni. Cerurile cu carnauba dureaza de obicei cel mult 3-5 saptamani, in timp ce produsele de tip sealant vor oferi o mai buna protectie pentru 4+ luni. Nici o ceara nu va dura 1 an, indiferent de ce vi s-a spus, asa ca este mai bine sa reaplicati inainte sa credeti ca nu mai este ceara.
Cerurile cu carnauba vor da un aspect mai profund si mai umed, insa cu un cost mai mare. Durabilitatea lipseste acolo unde aspectul compenseaza. Produsele de tip sealant sunt exact opusul, durabilitatea este superioara, insa aspectul este de cele mai multe ori reflectorizant. Cateva dintre cerurile pe care le-am folosit si durabilitatea pe care am vazut-o cu ochii mei:
Blackfire Wet Diamond – 4-6 luni (favorita mea personala pentru usurinta folosirii, plus aspectul alunecos si umed ca urmare a folosirii)
Meguiars 21 – 3-4 luni (ceara sealant de la o companie bine cunoscuta)
Pinnacle Souveran – 2-3 saptamani (pentru cel mai bun aspect si recunoscuta ca fiind o ceara pentru frumusete)
Poorboys EX – 2-3 luni (alunecare si durabilitate buna, un aspect mai degraba reflectorizant decat umed)
Reaplicarea unei protectii cu ceara va depinde de cativa factori: Cat timp a trecut de la aplicare, in ce conditii a fost condusa masina, cum a fost spalata masina, etc. Daca poti simti masina si nu este alunecoasa, este timpul sa reaplici ceara. Daca puteti spala masina si murdaria nu iese usor, ar putea fi timpul sa re-ceruiti. Daca in timp ce spalati masina, apa nu cade ca in timpul primelor spalari dupa ce ati ceruit, ar putea fi timpul pentru o noua aplicare. Nu trebuie sa lasati ceara sa se duca de tot si masina sa ramana cu protectie 0. Cel putin o data la 4-6 luni ceruti pentru protectie constanta, chiar daca simtiti ca masina nu are nvoie sa fie ceruita, cel mai probabil are mare nevoie de ceara dupa 4 luni!
Inca un lucru de stiut daca folositi un curatitor pre-ceara. Acest lucru va crea o legatura mai puternica intre vopsea si ceara, care va va da in schimb o protectie mai buna si durabilitate! Nu vreti sa aplicati un strat de ceara peste un alt strat de ceara anterior. Pentru cele mai bune rezultate, utilizarea unui produs ca Chemical Guys Ez Creme Glaze sau P21s Paintwork Cleanser va curata vopseaua si o va pregati pentru un nou strat de ceara. Curatatoarele usoare din Crema EZ vor ajuta la desprinderea uleiurilor sau a cerurilor vechi de pe vopsea.
Ce imi place mie sa fac este sa spal masina intr-un stil traditional cu Chemical Guys Wash and Gloss. Prin folosirea a mai mult sapun intr-o dilutie in raport cu apa, acest sampon va indeparta orice de pe vopsea. Dupa spalare, eu folosesc IPA (alcool izopropilic) pentru a sterge vopseaua, deoarece alcoolul va sterge tot ce a mai ramas de la CGWG. Un test pe care obisnuiesc sa il fac este sa arunc un prosop pe capota masinii pentru a vedea daca va aluneca in partea cealalta, caz in care inseamna ca inca a mai ramas ceva ceara veche de indepartat. Daca prosopul se opreste inseamna ca masina este gata de a fi ceruita. In acest moment folosesc fie CGEZC, fie aplic direct ceara.
Daca aveti intrebari sau comentarii, nu ezitati sa le postati.
Eric Schuster
Autor: Eric Schuster
Sursa: Detailed Image
Cookie-urile ne ajuta sa iti oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmi ca esti de acord cu folosirea lor de catre Pro Detailing.
2 Comments
sal’tare
as avea si eu cateva intrebari..dar sa incep cu inceputul..
in primul rand vreau sa mentionez ca mi’am achizitionat o masina NOUA skoda superb 2 acum 2 saptamani..de culoare neagra (black magic)
si acum intrebarile..:
1. Trebuie neaparat sa se faca polisharea la masina inainte sa o dau cu ceara ?! (avand in vedere ca e noua)
2. Nu pot sa dau direct cu ceara dupa ce spal masina?
3. Unde pot gasi Chemical Guys Wash and Gloss si ceara Blackfire Wet Diamond ? (link ceva ?!
Salut,
Nu trebuie sa polishezi masina daca nu ai zgarieturi. Dar, trebuie facuta o decontaminare cu un clay bar, pregatirea vopselei cu un paint cleaner si apoi aplicarea cerii sau a sealantului. Pentru ca durabilitatea cerii pe vopsea sa fie cat mai mare, trebuie facuti pasii amintiti anterior (in primul rand decontaminarea). O sa revin cu link-uri un pic mai incolo
Cu stima,
Stelian