Cat de siguri sunt detergentii nostrii pentru roti?

Va supun atentiei, urmatoarea disputa:

Avem de-a face cu doi detergenti pentru curatarea rotilor.

Billbery Safe Wheel Cleaner si Einszett Wheel Cleaner

Din punct de vedere chimic compozitia acestor detergenti este urmatoarea:

Pentru Billbery Safe Wheel Cleaner:
PH13 (din ce am reusit sa aflu de pe internet) in solutie diluata 1:4

Alkane Sulphonate – adica un surfactant anionic care practic este prezent in toti detergentii cu putere mare de curatare inclusiv in majoritatea spumelor active de pe piata,

Sodium Salt – destul de similara cu substanta care este imprastiata pe drumurile patriei dar atentie nu este aceeasi mancare de peste, substanta din billbery este de fapt o combinatie: Sodium este un metal alcalin in timp ce sarea este compusa din Clorura de Sodium.

Fatty alcohols C12-C14 – acest produs este folosit in industria chimica pentru imbunatatirea puterii de curatare a surfactantilor din detergenti. Practic avem de-a face cu un produs vegetal 100%. Are de asemeni proprietati de lubricitate si de colorare a lichidului pe care il imbunatateste.

Ethoxylated, sulphated,sodium salt – Un compus esential din billbery si practic din majoriatatea detergentilor. Vedeti voi prin procesul de ehoxylare aceste solutii ne ofera spuma care ne place atat de mult.

Sodium hydroxide – pentru cine nu stie acest compus se mai numeste si soda caustica. Aceasta este extrem de toxica pentru organizmul nostru si daca nu ma insel este capabila sa ne afecteze destul de rau pielea. Ati fi uimiti sa aflati ca soda caustica se afla in multe lucruri obisnuite din jurul vostru: Hartie, apa de baut, detergenti, sapun si chiar textile! UAU that’s scarry!

Trisodium nitrilotriacetate – acest compus este usual folosit in majoritatea detergentilor de pe piata fiind de fapt un aditiv pentru imbunatatirea puterii de curatare. Acest compus este biodegradabil in proportie de 67%. Si este complet inofensiv organismelor vii.

Pentru Einszett Wheel Cleaner – PH 2,3 (in solutie nediluata)

Ethanediol, ethylene glycol –
este un compus organiccare se gaseste de obicei in majoritatea antigelurilor de pe piata. Insa desi in 60% din cauzuri este folosit pentru aceste aplicatii, in cazul de fata vorbim de un compus care pregateste actiunea polimerilor din acest produs.

Phosphoric acid or orthophosphoric acid – este un acid neorganic continut in acest produs de curatat. Pe scara aciditatii, PH-ul de 2,3 cade in categoria produselor necorozive. Practic avem dea-face cu o concentratie de circa 10-15%.

Hydrochloric acid – in cazul de fata acidul clorhidric este folosit pentru stabilizarea ph-ului si neutralizarea bazelor din produs.

Diethylene glycol monobutyl ether – este un solvent folosit ca aplicatie pentru imbunatatirea capacitatii de curatare a produsului. Nu este comun aplicatiilor industriale in cazul detergentilor. Se pare ca acest produs desi exista de foarte mult timp pe piata nu a fost utilizat de foarte multe ori pentru aplicatii in cazul detergentilor.

Alcoholethoxylate 10-6 – este un compus al surfactantilor anionici care exista in majoritatea detergentilor.

Acid citric – pentru imbunatatirea puterii de degresare.

Cocoalkylbis-(hydroxyethyl)-methyl,ethoxylated– un compus chimic continut in multe produse profesionale de curatare, si din cate am aflat chiar in multe produse profesionale pentru detailingul auto.

Concluziile?

Ei bine avem de-a face cu Billbery “Safe” care contine soda caustica si are si un PH asemanator sodei caustice. Deci in nici un caz nu poate fi considerat safe pentru ceara. Insa poate fi folosit cu succes la fiecare spalare, insa se pare ca nu spalarile regulate il recomanda ci jantele cu adevarat murdare.

Einszett wheel cleaner un produs tehnologizat care insa are un ph de 2,3 ceea ce ma face sa cred ca nu este safe cu ceara, insa datorita multiplilor compusi din el, ma indreapta catre categoria detergentilor profesionali care vor fi capabili sa elimite cu succes mizeria si de ce nu chiar smoala/praful de placute pana la un anumit nivel.

Tag-uri:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment